5 Tips om je tennisprestaties te verbeteren!

door apr 20, 2019Mentale Vaardigheden, Tennis

5 tips om je tennisprestaties te verbeteren!

Herken je dit ook?! 

  • vaak beter presteren tijdens trainingen dan tijdens wedstrijden
  • tijdens wedstrijden de verkeerde keuzes maken
  • tijdens wedstrijden je erg boos maken (mopperen, vloeken)
  • tijdens wedstrijden “er niets meer aandoen”
  • tijdens wedstrijden teveel bezig zijn winnen en verliezen
  • tijdens wedstrijden verkramping in je spieren ervaren

Mentale aspecten spelen een belangrijke rol in sport. Een mentaal aspect is bijvoorbeeld het om kunnen gaan met wedstrijdspanning. Veel spelers presteren tijdens een training beter dan tijdens de wedstrijd. Gedachten, gevoel en gedrag hebben invloed op je tennisprestaties. Mentale factoren zoals concentratie, motivatie en het omgaan met spanning is gedrag wat je kunt aanleren en kunt trainen om daarmee je tennisprestaties te verbeteren.

Hieronder 5 praktische tips:

 1 Aandacht sturen

Doel bepalen voor je wedstrijd
Succes ervaar je door je uitkomst te weten en je erop te focussen. Weten waar je naar toe wilt werken zorgt ervoor dat je met aandacht je taken uitvoert. Met alleen volhouden op basis van verstandelijk aangestuurde discipline maak je weinig kans. Als je weet waar je aan wilt werken of wat je wilt bereiken, straal je veel meer daadkracht uit en zal je volharden.

Weet wat je moet doen
Concentratie is volledige aandacht besteden aan datgene wat ertoe doet om je taak uit te kunnen voeren of een prestatie te leveren. Invloed kunnen uitoefenen op je aandacht is essentieel om optimaal te kunnen presteren. Waar let je op bij een stand van 5-5? Of een stand van 30-40? Veel spelers zijn alleen maar bezig met het resultaat en niet zozeer met de taak die belangrijk is om goed te presteren. Val terug op je basis bij zenuwen. Je basis je jouw speelstijl, waar ben je goed in? Hoe voelt het om die forehand te slaan? Ook zou je beter kunnen letten op de bal of op je tegenstander om meer uit je hoofd te komen.


2 Energieniveau – spanningsboog
Heb je het wel eens meegemaakt dat je op de baan staat en dat je armen verkrampt voelen en je benen loodzwaar aanvoelen? Je zenuwen voelt in je buik voordat je de baan op stapt, omdat je deze wedstrijd zo graag wilt winnen?  Je op belangrijke momenten opeens andere keuzes maakt? Of dat je je maar weinig geprikkeld voelt? Je veel om je heen kijkt en er niet echt bij bent? Allemaal voorbeelden van te veel of te weinig spanning.

Een te laag of hoog energieniveau heeft een negatief effect op je prestaties.

Wanneer je energieniveau op optimaal is, weet je goed om te gaan met druk, je voelt je betrokken bij je taak, je bent alert en er is sprake van een optimale spierspanning, je hebt er zin in en bent gemotiveerd. Je staat fysiek en mentaal startklaar.

Jij hebt zelf de controle over je energieniveau door gebruik te maken van een fysieke en mentale warming-up.

Fysieke warming-up: Doe een warming-up van minimaal 10 minuten. Zorg dat je spieren opgewarmd zijn en dat je je hartslag omhoog brengt, zodat je in staat bent goed te presteren.

Mentale warming-up:visualiseer je ideale wedstrijd en weet wat je doel is.

Geniet van het spelen tijdens je wedstrijd. Lachen en genieten zorgt niet alleen voor fysieke ontspanning, maar ook voor mentale ontspanning. Je bent in staat om te relativeren en afstand te nemen.

3 Visualiseer je wedstrijd
De avond voordat je de wedstrijd gaat spelen kun je al visualiseren hoe je wilt spelen.
Er zijn een aantal factoren belangrijk bij het verbeelden. Iedere ervaring die je hebt is een samenstelling van zintuigelijke indrukken. Of je nu een wandeling langs het strand maakt, aan het tennissen bent of een boek leest, zonder je zintuigen kun je niet ervaren. Je beleeft de wereld door middel van je zintuigen.

Elke prestatie en creatie begint altijd in je hoofd met een gedachte. Door middel van verbeelding kun je bijvoorbeeld zowel je spieren als je geest voorprogrammeren en afstemmen op wat je wilt presteren.

Verbeelding kan je helpen om je lichaam in een optimale staat van zijn te brengen.

Tijdens de verbeelding beleef je de prestatie als een groot succes. Je verbeeldt de voorbereiding, de acties en de afloop tot in detail. Alles lukt, je wint, je slaat je beste slagen en je voelt je vol zelfvertrouwen.


4 Zorg voor routine
Nadat een punt is gespeeld, heb je 20 seconden om je voor te bereiden op het volgende punt. Dit zijn belangrijke momenten in je wedstrijd en in de praktijk wordt deze tijd nog niet altijd goed benut. Wanneer je deze tijd niet of nauwelijks benut merk je vaak dat je nog niet goed genoeg klaar staat voor het volgende punt.

Wat gebeurt er bij jou als je een punt hebt verloren of gewonnen? Wanneer er een onnodige fout wordt gemaakt zie je bij veel spelers een negatieve reactie. De stemming verandert vaak in boosheid of irritatie. Deze stemming heeft invloed op de punten die volgen, de speler is nog teveel bezig met die onnodige fout. Ze nemen niet de tijd om zich voor te bereiden op het volgende punt en zijn daardoor niet voldoende gefocust.

Om te zorgen dat je klaar bent om te presteren, zal je ervoor moeten zorgen dat je je in de juiste stemming bevindt om optimaal te presteren. Hiervoor kun je o.a. rituelen gebruiken. Bijvoorbeeld eerst 3 keer met de bal stuiteren voordat je gaat serveren, felle pasjes maken voordat je de return gaat spelen of een klap op je dij waarbij je roept ‘kom op!’ Routine zorgt ervoor dat je er met je aandacht weer bij bent.

Gebruik het volgende stappenplan:
Verwerken van het punt
Ontspanning/activering
Voorbereiding
Ritueel


5 Samenwerken
Het gebeurt regelmatig dat tijdens een dubbelspel ieder voor zich speelt. Er worden weinig afspraken gemaakt en er wordt te weinig gekeken hoe je elkaar kunt versterken als een team. Wanneer je weet wat er met je gebeurt wanneer je onder druk komt te staan en hoe je dan gecoacht wil worden, is dit een grote winst.

Ga voordat je de baan op stapt met elkaar in gesprek. Stel elkaar de volgende vragen:

Hoe wil je gecoacht worden?
Wat is jouw gebruiksaanwijzing? Wat moet ik wel of juist niet zeggen?
Hoe kun je elkaar motiveren?

Dubbelen is teamwork, maak dus afspraken met elkaar. Wat zijn jullie wapens? Met welke bedoelingen spelen jullie? Zorg voor contact tussen de punten door, geef elkaar een high-five en bespreek de bedoeling voor het volgende punt.

Vragen/contact
Wil je meer weten hoe je mentaal sterker kunt worden? Kijk eens naar de groepscursussen of naar de mentale begeleiding waarbij we aan de slag gaan met mentale vaardigheden om zo nog meer uit je tennisspel te kunnen halen!

Ook in het Handboek Mentaal Trainen staan veel tips om toe te passen op en naast de baan om het beste uit jezelf en je tennis te halen.

Heel veel plezier en succes toegewenst!

Latest Posts

More from the blog